Sayfalar

PUSULA-2023

23 Nisan 2011 Cumartesi

SEÇİM SONRASI DÜŞÜNÜLEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ -TÜSİAD (Tek madde dışında tüm maddeler değişebilir! İlk üç madde de dahil) TESEV(Vicdani ret hakkı, kimlik belgelerinde yer alan 'din hanesi' bölümünün kaldırılması, ilk ve ortaöğretimde anadillerin seçmeli derslerle öğretilmesi, anadilde eğitim-öğretimin anayasal güvence altına alınması.Zorunlu din dersinin kaldırılması,Demokratik özerkliğin sağlanması)


TÜSİAD'dan çok tartışılacak Anayasa Taslağı!
Tek madde dışında tüm maddeler değişebilir! İlk üç madde de dahil

..TÜSİAD, 19 yıl önce ilk kez tartışmaya açtığı “Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilebilir” önerisini yeni anayasa çalışmasında bir kez daha gündeme getirdi. 



TÜSİAD’ın 12 Eylül Referandumu’nun ardından başlattığı ve bugün açıklanacak olan 30 akademisyenin 6 aydır üzerinde çalıştığı yeni anayasa için öneri paketinin ayrıntılarına Radikal ulaştı. Çalışmada “yerel yönetimlerin yetki alanı genişletilmesi”, “Her türlü kimliksel örgütlenmeye izin verilmesi” ve “seçim barajının düşürülmesi” gibi dikkat çekici öneriler yer alıyor. Anayasa referandumu döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Taraf olmayan bertaraf olur” sözleri ile adeta tavrını belli etmeye zorladığı TÜSİAD, uzun süredir beklenen yeni anayasa ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Bugün TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının ardından kamuoyuna açıklanacak raporda yine gündem oluşturacak başlıklar bulunuyor. 


‘Anayasayı kurucu meclis hazırlasın’ 

Radikal'in haberine göre, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr Turgut Tarhanlı eşkoordinatörlüğünde ekim ayından beri gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantıları sonucunda hazırlanan ‘Yeni Anayasa Sürecinin 5 Temel Boyutu’ adlı çalışmada, mevcut 82 Anayasası’nın Türkiye’nin demokratikleşmesinde engel teşkil ettiği vurgulanarak, bugüne kadar yapılan anayasa değişikliklerinin de ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu belirtiliyor. 




Çözüm önerilerinin anayasayı madde madde analiz etmek yerine ‘kavramsal-ilkesel ve kurumsal’ bir vizyon oluşturmak için hazırlandığına vurgu yapılan çalışmada, ‘Anayasanın tümüyle yenilenmesi’ fikri ön plana çıkıyor. Anayasa ile birlikte kapsamlı bir seçim sistemi, siyasi partiler rejimi ve yargı reformuna da ihtiyaç olduğunun vurgulandığı çalışmada, yeni anayasanın ‘kurucu meclis’ tarafından hazırlanmasının önemine dikkat çekiliyor. 



‘Demokratik özerklik’ vurgusu 

Çalışmadaki en dikkat çekici konu ise anayasada değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek ilk 3 maddeye ilişkin. Raporda, Türkiye Cumhuriyeti’nin dili, bayrağı, başkenti ve Atatürk milliyetçiliğine bağlılığını garanti altına alan ilk 3 maddenin evrensel hukuk standartlarına uygun olarak değiştirilebileceği belirtiliyor. Ancak ‘tarihsel gelenek’ itibariyle “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir” ifadesinin korunması gerektiği kaydediliyor. 




Abdullah Öcalan tarafından dillendirilen ‘demokratik özerklik’ konusunda TÜSİAD’ın görüşlerine de yer verilen raporda ‘demokratik özerklik’ sözcüğü kullanılmadan, “yerel yönetimler güçlendirilmeli, yetkileri arttırılmalı” deniyor. 



Bu arada Türkiye’nin temsil adaletini sağlaması için mutlaka seçim barajının makul seviyelere indirilmesi ve ön seçim uygulamasına geçilmesi öneriliyor. 



İşte o 3 madde 



Madde 1 Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 


Madde 2 Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. 



Madde 3 Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır. 



19 yıl önce de söylendi 

TÜSİAD, bundan tam 19 yıl önce 1992’de Prof. Dr. Erdoğan Teziç’e hazırlattığı anayasa taslağında da ‘ilk 3 madde’ konusuna yer vermişti. Söz konusu taslağa ilişkin çalışma grubu raporunda, “Çalışma grubumuz değişmez anayasa kuralı olarak 1924 ve 1961 düzenlemelerine dönmeyi ve sadece hükümet şekli olarak cumhuriyet ilkesinin değişmezliğinin kabulünü tercih etmiştir” ifadesi yer almıştı. 




Dikkat çeken öneriler 

Yeni anayasayı seçimler sonrasında oluşacak Kurucu Meclis hazırlamalı. 

kAnayasanın ilk 3 maddesi de dahil olmak üzere hiçbir madde ‘değiştirilemez’ hükmünde olmamalı. Yalnızca yönetim biçiminin ‘cumhuriyet’ olarak kalması benimsenmeli. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilmeli, yerinde yönetim sistemi geliştirilmeli. Etnik, dini ya da mezhepsel kimliklerin serbest ifadesi ve örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalı. Seçim barajı temsil adaletine uygun bir seviyeye çekilmeli. 

.
22.03.2011 -RADİKAL

TESEV: Anayasa'da değiştirilemez tek şey demokratik cumhuriyet

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), hazırladığı "Türkiye'nin yeni anayasasına doğru" başlıklı çalışmayla, anayasa taslağını ortaya koydu.
Aralık 2010-Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan taslak; Can Paker, Cengiz Güleç, Hasan Cemal, M.Salih Yıldırım, Ergun Özbudun, Serap Yazıcı, Mustafa Erdoğan, Ümit Cizre, Tosun Terzioğlu ve Etyen Mahçupyan imzasını taşıyor. İstanbul Conrad Otel'de yapılan basın toplantısıyla açıklanan çalışmaya ilişkin TESEV Başkanı Can Paker, "Türkiye'nin bir cumhuriyet olduğu ve bunun değişmeyeceği; kuruluş sürecine manevi bir referanstır. Sovyetler Birliği, İran ve Irak örneklerinde cumhuriyet siyasi olarak çok yanlış olarak kullanılsa da, gerçek anlamıyla, halkın kendi kendini yönetmesidir. Bu değişmez maddedir." dedi. Paker, yeni anayasanın devleti koruma ve güçlendirmek yerine 'sivil toplumu güçlendirip bireyi korumak' üzerine hazırlanması gerektiğini savundu. Buna örnek olarak da 1215'te İngiltere'de hazırlanan Magna Carta'yı gösterdi. Paker, seçim sürecinde, siyasi partilerin anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamalarının takipçisi olacaklarını söyledi.
Çalışmanın yürütücüleri arasında yer alan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ise yeni anayasada devletin 'resmî ideoloji'si olamayacağını kaydetti. Devletin; tüm din ve mezheplere karşı tarafsız hareket etmesi gerektiğini savunduklarının altını çizdi. Erdoğan; buna gerekçe olarak, çoğulculuk ve demokrasinin engellenmesini gösterdi. Temel ilkelerini 'devletin teşkilat ve işleyiş bakımından sivilleşmesi' olarak sundu. Mustafa Erdoğan, "TSK'nın vesayet düzenini kaldıran yeni bir anayasa istiyoruz." dedi.
'Kuvvetler ayrılığı' başlığını açıklayan anayasa profesörü Serap Yazıcı da Türkiye'deki devlet organlarının, hukuku kendi güçleri lehine kullanarak, Anayasa'yı ihlal ettiğini vurguladı. Yazıcı, "Başkanlık sistemini değil, cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltıldığı parlamenter sistemi savunuyoruz." ifadelerini kullandı. Çalışmada devletin temel amaç ve görevleri arasında ayrımcılığın reddi, devletin her türlü kimliği tanıması ve çoğulculuğa saygılı olunması sıralandı.
YSK kararlarını Anayasa Mahkemesi denetlesin
YURTTAŞLIK VE KÜLTÜREL HAKLAR: Vicdani ret hakkı, kimlik belgelerinde yer alan 'din hanesi' bölümünün kaldırılması, resmi dil olarak Türkçenin kullanımı, ilk ve ortaöğretimde anadillerin seçmeli derslerle öğretilmesi, anadilde eğitim-öğretimin anayasal güvence altına alınması.
HUKUK DEVLETİ: Yargı organlarının yapacağı denetimin, yerindelik denetimine dönüşmemesi, Meclis'in kabul ettiği anayasa değişikliklerinin esastan denetime tabi tutulamaması, YSK kararlarının bireysel başvuruyla AYM tarafından denetlenmesi.
KUVVETLER AYRILIĞI: Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltıldığı parlamenter sistemin oluşturulması, hakim ve savcıların özlük haklarının Yargı Konseyi'ne tevdii.
ASKER-SİVİL İLİŞKİLERİ: TSK'nın Milli Savunma Bakanlığı'na; Jandarma Genel Komutanlığı'nın da İçişleri Bakanlığı'na bağlanması. MGK'nın anayasal bir kurum olmaktan çıkması.
VİCDAN VE DİN ÖZGÜRLÜĞÜ VE LAİKLİK: Zorunlu din dersinin kaldırılması, seçmeli 'dinler kültürü' dersi okutulması, özel alandaki din eğitiminin anayasal güvence altına alınması.
ZAMAN-FATİH VURAL İSTANBUL   -   21.04.2011







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder