Sayfalar

PUSULA-2023

21 Temmuz 2010 Çarşamba

(İHANETİN ÖTEKİ YÜZÜ-3) BÜYÜK PLAN: ÖNCE BM GÖZETİMİNDE PKK'NIN SİLAH BIRAKILMASI SAĞLANACAK DAHA SONRA SÖZDE DEMOKRATİK ÖZERKLİK ADI ALTINDA SELF DETERMİNASYON TALEBİYLE BÖLGEDE KÜRT NÜFUSUNA DAYALI HALK OYLAMASI YAPILARAK FİİLİ DURUM OLUŞTURULACAK DAHA SONRA TÜRKİYE-İRAN VE SURİYE PARÇALANIP 1948 İSRAİL DEVLETİNİN KURULMASI ÖRNEĞİNDE OLDUĞU GİBİ GİBİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖNCÜLÜĞÜNDE BÖLGEDE BİR KÜRT DEVLETİ KURULACAK



















PKK: BM gözetiminde koşullu silah bırakabiliriz


PKK'nın Kuzey Irak'taki lideri Murat Karayılan, BBC'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Kürtlere daha fazla siyasi ve kültürel haklar verilmesi karşılığı silah bırakmak istediklerini söyledi.

Karayılan, çağrıları reddedilirse, bağımsızlık ilan etmek zorunda kalacaklarını söyledi

BBC muhabiri Gabriel Gatehouse'a Kuzey Irak'taki gizli bir kampta mülakat veren Murat Karayılan, devletin bir ateşkese "Evet" demesi ve belli koşulları karşılaması durumunda, Birleşmiş Milletler gözetiminde silah bırakmaları için militanlara çağrı yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Murat Karayılan, "Eğer Kürt Sorunu diyalogla demokratik bir şekilde çözülürse, silahlarımızı bırakacağız. Bu durumda silah taşımayacağız" dedi.

Karayılan, Türkiye hükümetinin bunu reddetmesi halinde bağımsızlık ilan etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Murat Karayılan'ın PKK'nın silah bırakması için öne sürdüğü şartlar arasında Kürt siyasetçilerin tutuklanmalarına son verilmesi ve Kürt sivillere yöneldiğini belirttiği saldırıların son bulması da var.

'Teröristlerin açıklamalarını yorumlama alışkanlığımız yok'

Karayılan'ın açıklamalarıyla ilgili görüşlerine başvurmak üzere BBC'nin konuştuğu Türkiye hükümetinden bir yetkili ise "Devletin teröristlerin açıklamaları üzerine yorum yapmak gibi bir alışkanlığı olmadığını" ifade etti.

PKK, Türkiye'nin yanı sıra birçok Batılı ülke tarafından da "terör örgütü" olarak görülüyor.

Örgüt 2009 yılı Nisan ayında "aktif savunma" ya da "meşru savunma" olarak andığı durumlar dışında ateşkes kararı aldığını açıklamıştı.

Ancak barış sürecinin başarısız olmasından Türkiye'yi sorumlu tutan PKK bir süre önce tek taraflı ateşkese son vermişti.

PKK'nın dün Hakkari'nin Çukurca ve Van'ın Gürpınar ilçelerinde düzenlediği saldırılar sonrası çıkan çatışmalarda yedi asker ölmüştü.

Yaşamlarını yitiren askerler bugün Tokat, Nevşehir, Hatay, Gaziantep, Manisa, Bursa ve Adana'da düzenlenecek törenlerle toprağa verilecek.

BBC-21.07.2010


BM arabulucu olsun, silahlar kampa bırakılsın


Ahmet Türk, tekrar toplanacaklarını söyleyerek, “Türk aydınları da davet edeceğiz” dedi


DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, PKK’nın eylemsizlik kararının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, BM arabulucu olabilir, silahlar kampa bırakılabilir. Bu şansı bir daha yakalayamayabiliriz” dedi. Türk, DTK’nın bu hafta yapılacak toplantısında ateşkesin kalıcı olmasının şartlarının değerlendirileceğini söyledi.

DTP’nin eski Genel Başkanı, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümü için BM’nin “arabuluculuk rolü üstlenebileceğini” söyledi. VATAN’ın sorularını yanıtlayan Türk, PKK’nın eylemsizlik kararının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek,şöyle konuştu:

“Bu son sürecin iyi değerlerlendirilememesi durumunda belki bir daha bu şansı yakalayamabiliriz. Bu nedenle herkesin meseleyi ciddiyetle tartışması ve bu sorunun sona erdirilmesi konusunda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Biz elimizi taşın altına koymaya ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Dünyada hiçbir sorun tek taraflı iyi niyetle çözülmez. Karşılıklı olarak nelerin yapılabileceği konusunda değerlendirme yapmak gerekiyor. Gerçekten toplumun kavrayabileceği adımların atılması konusunda da ortak diyalogun başlaması gerekiyor. Bunları gerçekleştirebilirsek sorun çözülemeyecek sorun değil.”

“Kürt sorunu artık bir çözüm sürecine girdi” diyen Türk, uluslararası bir gücün “arabuluculuk rolu” üstlenmesinin de sorunun çözümünde önemli bir faktör olacağını ifade etti. Türk, “BM, Afganistan ve Irak’ta faaliyet gösteriyor. Her iki ülkede de iç çatışmalar nedeniyle BM devreye girdi. BM’nin 30 yıldır sürdürülen bu çatışmalı durumun sona erdirilmesi için rol alması tabii kii önemli” dedi. Türk, PKK’nın eylemsizlik kararının karşılık bulması durumunda BM’nin gözetiminde bir kamp oluşturularak, silahların teslim edilebileceğini söyledi.

Kartal: Sorunu çözelim

PKK üst düzey yöneticisi Remzi Kartal ise, PKK’nın ‘ateşkes’ değil, ‘eylemsizlik’ kararı açıkladığına dikkat çekti. Kartal, “PKK’nın eylemsizlik kararının karşılık bulması durumunda, vicdanları tatmin edecek bir ortam söz konusu olursa ve demoktatik talepler yerine getirilirse, örgütün silahları bırakması için BM devreye girebilir. Örgüt, silahları BM’nin göstereceği bir kampa teslim eder. Sorunun çözümü için diyalog şart. Hem Türk hem de Kürt analar ağlıyor. Bu sorunu çözelim” diye konuştu.

DTK, olağanüstü toplanıyor

Kürt siyasetine ilişkin belirleyici kararların alındığı, BDP’nin üst kurulu olarak kabul edilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 21-22 Ağustos tarihleri arasında Diyarbakır’da olağanüstü toplanacak. Kurulun eş başkanlığına getirilen Ahmet Türk, DTK’nın yeniden yapılanma sürecinde olduğunu belirterek, bundan sonra kurulda ateşkesin kalıcı olmasının şartlarının aranacağını söyledi. Türk, DTK toplantılarına sorunun çözümüne katkı sunan tüm aydınların davet edileceğini de belirtti.

DTK’nın eş başkanlığına Diyarbakır’da 14-15 Ağustos’ta yapılan son toplantısında kapatılan DTP’nin eski genel başkanı Ahmet Türk ve yine kapatılan DTP’nin eski Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk getirildi. Kürt sorunun çözümü için “Parlamentoyu” göstererek, siyasi geçmişlerinde ılımlı bir politika sürdüren Türk ve Tuğluk’un bu göreve getirilmeleri, Kürt sorununun çözümü için olumlu bir adım olarak yorumlanmıştı. Nitekim, Türk ve Tuğluk’un DTK’nın eş başkanlıklarına getirildikleri son DTK toplantısında çift taraflı ateşkes çağrısı yapıldı. DTK’nın çağrısı PKK’da karşılık buldu ve referandum tarihi de kapsayan eylemsizlik kararı açıklandı. DTK’nın çağrısı ve PKK’nın eylemsizlik açıklaması Türk siyasetinde de olumlu karşılık buldu.

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk Kürt sorunun çözümü ve barış süreci konusunda yoğunlaşılacağını söyleyerek, “Bu süreçte bize düşen görevler, hükümete düşen görevler nelerdir bunları tartışacağız. Kürtlerin talepleri neler bunları tartışıp netleştireceğiz. Bu toplantılarda sadece Kürt aydınlar değil, sorunun çözümüne katkı sunan tüm Türk aydınları da davet edeceğiz” diye konuştu.

Hale GÖNÜLTAŞ / VATAN





DTP'DEN ETNİK NÜFUS SAYIMI TALEBİ!.. KİM NE KADARDA BELLİ OLSUNTBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, "etnik nüfus yapısının belirlenmesine" ilişkin Meclis araştırması açılması önergesinin bugün görüşülmesi sırasında BDP'li Sırrı Sakık ile Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli arasında tartışma yaşandı.


DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ilginç bir öneride bulunarak, “Etnik sayım yapılsın” dedi. 21 Kasım 2009 Cumartesi 10:45DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ilginç bir öneride bulunarak, “Etnik sayım yapılsın” dedi.

Kaplan, 2011 sonundaki sayımda TÜİK’in etnik kökenin yanı sıra din ve mezhebi de sorması gerektiğini belirterek, “Herkes kendini sayıyor. Kim, ne kadar, gerçek çıksın ortaya” diye konuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ‘etnik sayım’ yapılmasını önererek, “Kim, ne kadar çıksın ortaya” dedi. Kaplan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2011 sonunda sayım yapacak olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), vatandaşların etnik kökenlerine göre sayılarını tespit etmesi gerektiğini savundu.

1965’te soruldu

Kaplan, bu önerisinin gerekçesini açıklarken, “1965’teki sayımda yurttaşlara kökenleri ve dinleriyle ilgili sorular da sorulduğunu” anımsattı. Bu araştırmada etnik kökenin yanı sıra kişiye dini ve mezhebinin de sorulması gerektiğini belirten Kaplan, “Herkes kendini sayıyor, bakıyorsunuz toplamda nüfus 200 milyona çıkıyor. Şimdi de aynı şekilde sorulsun ve kim ne kadar gerçek çıksın ortaya” dedi.

Müthiş sonuç sağlar

Türkiye’nin politikalarını oluşturmakta kullandığı bütün araştırmaları yapmakla görevli istatistik kurumu olan TÜİK’in bu konudaki araştırmayı da yapması gerektiğini belirten Kaplan, söyle konuştu: “Bu Türkiye için müthiş bir sonuç ortaya çıkar. Eğitimden kültürel taleplere, TV yayınlarına kadar toplumsal ihtiyaç ve talepler ile bunların karşılanması konusunda önemli katkı sağlar. Örneğin 5 milyon ile 20 milyonun ihtiyacı ile taleplerinin karşılanması farklı olur.”

İl isimleri değişsin

Bu arada, Tunceli’nin adının `Dersim’ olarak değiştirilmesi tartışılırken, dün Şanlıurfa’ya gelen DTP milletvekilleri Gülten Kışanak, Ayla Akat Ata ve İbrahim Binici, bölgedeki kentlerden Diyarbakır’ın “Amed”, Şanlıurfa’nın “Rıha”, Batman’ın ise “Elih” olarak adlarının değiştirilmesini istedi.

21.11.2009 Basından


TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, "etnik nüfus yapısının belirlenmesine" ilişkin Meclis araştırması açılması önergesinin bugün görüşülmesi yönündeki grup önerisi kabul edilmedi.

Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle BDP, etnik nüfus yapısının belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin görüşmelerin bugün yapılması için grup önerisi getirdi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 30 farklı kültür bulunduğu, 36 farklı dil konuşulduğunun ifade edildiğini belirtti. Etnik kimlik haritası çıkarılması gerektiğini savunan Tuncel, bu haritanın "sorunların tartışılması ve Kürt sorunu açısından önemli bir veri oluşturacağını" söyledi.

Tuncel, "Türkiye'de yaşayan herkes Türktür" yaklaşımının sorunların çözümüne yararı olmadığını savunarak, devletin dini, etnik kimliği ve cinsiyetinin olmaması gerektiğini kaydetti.

BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
07.07.2010 CNN TÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder